Tradycyjna włoska pizza i jej rodzaje

Mówiąc o kuchni włoskiej, nie sposób pominąć pizzy – dania, które z Włoch zawędrowało do innych krajów, a nawet na inne kontynenty. Również Polacy pokochali pizzę, a pizza w Warszawie czy innych polskich miastach nie jest problemem. Zanim jednak udamy się na pizzę, do dobrej pizzerii zobaczmy, jaka jest tradycyjna włoska pizza.

Ciasto, czyli absolutna podstawa

Nie ma włoskiej pizzy bez ciasta. Jego podstawą jest mąka pszenna naprawdę dobrej jakości. Co ciekawe, Włosi przygotowują ciasto na pizzę z mąki specjalnego rodzaju. Dodawane są do niej droższe, sól i woda. Niedopuszczalne jest, aby ciasto na pizzę było wyrabiane w robotach kuchennych. Prawdziwa włoska pizza to tylko ta, na którą ciasto wyrabiano ręcznie. Co ważne, w najlepszych pizzeriach nawet spód przygotowuje się ręcznie, nie używając do tego wałka. Gotowe ciasto nie powinno być grubsze niż trzy milimetry. Najlepsze pizzerie, które dbają o to, aby pozostać wiernym tradycji, wypiekają pizzę w tradycyjnym piecu chlebowym, który opalany jest drewnem. Temperatura wewnątrz pieca wynosi przeszło czterysta stopni. Przed włożeniem pizzy do pieca polewa się ciasto oliwą, a następnie układa składniki, których nie powinno być więcej niż cztery.

Podstawowe rodzaje tradycyjnej pizzy

Obecnie pizzerie serwują swoim gościom pizzę z bardzo różnymi dodatkami (nawet z owocami morza i ananasem). Zobaczmy jednak, co pojawia się na pizzy, którą uznać można za tradycyjną.

Najbardziej znaną włoską pizzą jest oczywiście Margherita. To pizza, którą skomponowano pod koniec XIX wieku z okazji pojawienia się w Neapolu Małgorzaty Sabaudzkiej. Znajdują się na niej wyłącznie pomidory, bazylia oraz mozzarella. Bardzo lubiana jest również pizza marinara, która także uważana jest za jedną z prostszych. Składa się wyłącznie z pomidorów, oregano oraz czosnku. Jest to pizza niezwykle aromatyczna. Propozycją, która również zasługuje na uwagę jest pizza romana. Jej podstawą są warzywa. Najczęściej są to cebula, karczochy, cukinia lub bakłażan. Do tego dochodzą pomidory, ser i zioła.

Dodaj komentarz