Rodzaje pizzy

Rodzaje pizzy

Dzisiaj trudno jest znaleźć kogoś, kto nie zna takiego dania jak pizza. Gliwice to jedno z tych miast gdzie może zjeść wyśmienitą pizzę. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu, doskonale zaspokaja głód, a różnorodność nadzień i sosów pozwala nawet najbardziej wyrafinowanemu smakoszowi wybrać jego idealną opcję.

Mniej popularne pizze

Jeśli nie chcesz kłopotać się przygotowaniem tego pysznego i popularnego dania, możesz łatwo zamówić pizzę w restauracji. Do wyboru mamy wiele rodzajów tej potrawy. Znana jest choćby Pizza Cztery Pory Roku. Na każdej z czterech części podstawy znajdują się zupełnie inne wypełnienia, symbolizujące jeden z sezonów. Świetna opcja dla miłośników różnorodności i oryginalnego wzornictwa potraw. Popularna jest też Hawajska pizza. Gatunek ten otrzymał swoją nazwę od jednego z głównych składników, który przypomina jasne słońce na Hawajach – ananasa. Oprócz tego pizza zawiera sos śmietanowy, szynkę, czerwoną cebulę i mozzarellę. Pizza „Capricciosa” to klasyka włoskiej pizzy. W skład pizzy capricciosa wchodzą pieczarki, marynowane pomidory koktajlowe, oliwki, szynka i dwa rodzaje sera: parmezan i ricotta.

Najpopularniejsze

Pizza „Calzone – Nadzienie tego rodzaju pizzy jest ukryte w cieście, a swoim kształtem przypomina kopertę. W niektórych regionach Włoch Calzone jest używany jako przekąska. Jest przygotowywany zarówno z słonych, jak i słodkich nadzień. Pizza neapolitańska – To ta pizza była w menu pierwszej pizzerii. Można ją nazwać założycielem tego włoskiego dania. Przepis ten został zalegalizowany przez włoskiego ministra rolnictwa, dlatego nie można go zmienić. Pizza Neapolitano składa się z anchois, świeżych pomidorów, kilku rodzajów sera i bazylii. Z kolei pizza z owocami morza, to jeden z najsmaczniejszych rodzajów pizzy. Najświeższe owoce morza są wykorzystywane jako główne składniki. Kalmary, krewetki, małże i ośmiornice w połączeniu z sosem śmietanowym, mozzarellą i ziołami, co może być smaczniejsze? Pizza Sycylijska jest miękka, niesamowicie soczysta o nietypowym kwadratowym kształcie. W jego skład wchodzą trzy główne składniki – ser Pecorino, anchois i wiele pomidorów. Opcjonalnie dodaje się cebulę, warzywa, oliwki lub grzyby.

Sprawdź pizzerie w Gliwicach na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gliwice

Related Posts

Dodaj komentarz