fotografia pizzy

Jedną z najpopularniejszych potraw na świecie jest pizza. Jest znana i kochana na wszystkich kontynentach.

Historia pizzy

Początkowo daniem tym było ciasto zapiekane z warzywami i serem i wchodziło w skład codziennej diety starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Takie jedzenie uważano za pokarm biednych. Został przygotowany z niedrogich produktów, był smaczny i satysfakcjonujący, jego przygotowanie nie zajmowało zaś dużo czasu. W XVI wieku pomidory pojawiły się w Europie, a w 1522 roku w Neapolu przygotowano pierwszą pizzę. Danie szybko zyskało popularność wśród ubogich i było przygotowywane codziennie i w każdym domu. W XVII wieku we Włoszech pizzę przygotowywano nie tylko w domu, ale także w piekarniach. Piekarze, którzy przygotowali to danie, nazywali się pizzaiolo. Jak wszystkie sklepy rzemieślnicze w tamtych czasach, pizzaiolo miał swoje własne zasady i tradycje. Podczas przygotowywania pizzy przestrzegano następujących zasad:

  1. ciasto przaśne przygotowano z mąki, naturalnych drożdży (zakwasu) i wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli;
  2. przygotowanie trwało długo – po wymieszaniu składników w dużym pojemniku i uzyskaniu elastycznej masy, musiał odpoczywać co najmniej 2 godziny. Następnie uformowano z niego porcje kulek, z których każda posłużyła do przygotowania jednego płaskiego ciasta. Następnie był przechowywany przez kolejne 8 godzin;
  3. ciasto musiało być formowane ręcznie, bez użycia wałka do ciasta. Ta zasada jest ściśle przestrzegana do dziś w niektórych włoskich pizzeriach, które oferują prawdziwą włoską pizzę według klasycznych przepisów;

Piec

Pizza była pieczona w specjalnym piecu opalanym drewnem w kształcie półkuli. Takie piece nazywane są pompejańskimi, a danie gotuje się w nich przez półtorej minuty. W nowoczesnych piecach pizza jest przygotowana przez 7-10 minut w maksymalnej temperaturze. Oszczędność czasu i drewna została zapewniona dzięki specjalnej konstrukcji pieca Pompejusza, który pozwala skoncentrować ciepło w środku i równomiernie ogrzać powietrze wokół naczynia. Pozwala to na uzyskanie delikatnej konsystencji topionego sera, chrupiącego, opiekanego, ale nie przypalonego ciasta. Tak powstawała pierwsza pizza. Warszawa, Gdańsk czy Wrocław – dziś w każdej szanującej się pizzerii przygotowuję się pizzę w specjalnym piecu.

Zamów na https://www.pizzadominium.pl/!

Dodaj komentarz