pizza na stole

Pierwsza pizzeria została otwarta we Włoszech w 1830 roku. Po pracy Włosi chętnie wchodzili do przytulnego lokalu, aby zjeść swoje ulubione danie, napić się wina czy kawy. Pomysł został natychmiast przyjęty przez innych włoskich przedsiębiorców, a liczba pizzerii w kraju zaczęła szybko rosnąć. Dziś praktycznie wszędzie jest pizza. Warszawa czy Gdańsk w każdym mieście znajdziemy pizzerie. Jak do tego doszło?

Historia pizzy

Historia Włoch jest pełna trudnych okresów, poziom życia Włochów często stawał się krytycznie niski, a tysiące ludzi wyruszało w poszukiwaniu lepszego życia do innych krajów. Wielu na początku XX wieku trafiło do Stanów Zjednoczonych i zapoznało lokalnych mieszkańców z ich kulturą, w tym kulturą jedzenia pizzy. Amerykanie chętnie przyjęli nowe danie, a liczba restauracji sieciowych oferujących pizzę, zaczęła szybko rosnąć. Jedzenie pizzy doskonale wpisuje się w amerykański styl życia. Danie było nieco dostosowane do amerykańskich upodobań – tylko w Stanach Zjednoczonych przy robieniu ciasta na pizzę dodaje się do niego olej roślinny. Zamiast klasycznej pasty pomidorowej amerykańscy szefowie kuchni często stosują pomidorowy sos barbecue.

Rozprzestrzenianie się pizzy

Nie mniej popularna jest pizza w Ameryce Południowej – w samym Sao Paulo działa ponad 6 tysięcy pizzerii. To danie przybyło do Meksyku ze Stanów Zjednoczonych, więc jest tam przygotowywane głównie według amerykańskich receptur, ale do sosu i nadzienia dodaje się lokalne przyprawy, a przede wszystkim chili. Odległy kontynent australijski jest w całości zamieszkany przez imigrantów z Europy i Ameryki, a wśród nich jest wielu Włochów. Od nich miłość do tego dania przejęli Brytyjczycy, Amerykanie, Francuzi, a dziś Australijczycy często zamawiają to danie, przygotowane według tradycyjnych włoskich receptur lub nadziewane lokalnymi produktami. Często Australijczycy zamawiają nadzienie z jajek i bekonu. Pizza w Australii jest często gotowana na otwartym ogniu w ceramicznym piecu opalanym drewnem.

Popularność pizzy i liczba pizzerii rośnie również w Indiach. Sprzedawana jest we wszystkich większych miastach. Przygotowywana jest według tradycyjnych włoskich receptur, tylko z dodatkiem większej ilości przypraw, zwłaszcza papryczek chili, oraz z lokalnych produktów. Zamiast sera lub jako dodatek do niego często używa się odmiany twarożku Panir wytwarzanego w Indiach. Popularnym nadzieniem jest mięso z kurczaka tandoori (kurczak jest marynowany i pieczony w specjalnym piekarniku).

Dodaj komentarz